Till Startsidan
Denna sida med menyer?
Artiklar
Gratistjänster
Hjälpen
HTML (lätt)
HTML (standard)
Programspråk
JavaScript.nu
Kurser
Övrigt
JavaScript
JavaScript.nu / Perl-kurs / Introduktion till Perl

LÄR DIG ATT PROGRAMMERA PERL
Introduktion till Perl

Den här kursen förutsätter att du aldrig tidigare sett ett Perl-script och inte har en aning om hur de görs eller med vilka program de görs.
Ett Perl-script skrivs i textformat, dvs du kan använda NotePad eller ett annat textprogram för att skriva dina Perl-script. Vissa Perl-tolkar som körs i Unixmiljö kan vara känsliga för script som skrivits i windows-miljö då windows-program sparar filer med två olika radbrytningar; [lf] (linefeed) och [cr] (carriage return). Unix använder endast [lf], varför det med vissa tolkar kan ge problem. Har du detta problem måste du ha en editor som kan spara filer i Unixmiljö. Detta är dock inget problem för de absolut flesta Perl-tolkar, som kan hantera vanliga windows-sparade filer utan problem.

Klarar alla servrar av att hantera CGI? Svaret är nej, eller snarare, de flesta servrar där du får lägga upp en hemsida tillåter inte att du har CGI-script. Om du inte vet vart du kan ha CGI så kan du titta under menyn Allmänt/Erbjudanden där det finns länkar till några sådana ställen.
För att servern ska förstå att du kör ett script måste du i många fall ha filändelsen .pl eller .cgi. När du skickar upp filen till servern måste den skickas i läget ASCII. Bilden nedan visar vart du kan ändra denna inställning i FTP-programmet WS_FTP95 (468 kb) från ipswitch.com
ASCII-inställning i WS_FTP95
Det räcker med andra ord att kopiera och klistra scripten på denna kurs till t.ex. NotePad och spara filen som .pl och sedan skicka upp filen till en server som stödjer CGI för att det ska fungera.

Vill du köra dina script på din egen dator (utan att koppla upp dig mot internet) så kan du enkelt göra detta genom att ladda ner Xerver (som är en gratis webbserver som kan köra Perl-script med). Det Xerver gör är att du medan du kör programmet kan besöka din egen dator med din webbläsare (på adressen "http://localhost/") och köra Perl-scripten du skrivit precis som om du hade scriptet på en webbserver ute på internet.


[Perl guiden] - [Till kapitel 2]





Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]