Till Startsidan

LÄR DIG HUR MAN MARKNADSFÖR EN HEMSIDA

När du efter flera dagars knåpande har blivit klar med din sida och skickat upp den på nätet så borde ju allting vara avklarat.
Fast det är nu det svåraste, och kanske roligaste, börjar - att skaffa besökare till sidan.
Hur man gör detta är en hel vetenskap i sig. Nedan ska jag kortfattat beskriva olika sätt du kan gå till väga för att öka antalet besökare på din sajt.

Självklart kan du marknadsföra din hemsida genom att köpa annonsplatser på internet, reklam i TV, radio, affischer etc. Fast det jag nu ska gå genom är hur du helt gratis och effektivt ökar antalet besökare på din sajt.
Ju mer tid du spenderar på detta, ju fler besökare får du.


 1. Sökmotoroptimering (SEO)
  För många webbsidor så är sökmotorerna den främsta källan till fler besökare, men att få en bra placering på sökord som är relevanta för ens sida kan ibland vara svårt. Det gäller att man utformar sin hemsida på ett sätt som gör så att sökmotorer listar ens egen hemsida längst upp när någon söker på ord som man tycker är viktiga. Om du t.ex. har en sida om hundar så önskar du att din hemsida visas längst upp i söklistan när någon söker på "hundar". Det finns många saker du kan göra för att förbättra din sidas placering i sökresultatlistan. Du bör t.ex. använda viktiga nyckelord (t.ex. "hund", "hundar" etc.) i din hemsidas titel eller i länkar som länkar till din hemsida så att sökmotorerna förstår att din hemsida handlar om just hundar. Att utforma sin hemsida på ett sätt som leder till att den listas bra i sökmotorerna kallas för sökmotoroptimering (eller SEO för Search Engine Optimization) och det finns många sidor på internet som diskuterar detta ämne. Det finns även företag som sysslar med sökmotoroptimering och som alltså hjälper andra företag att förbättra sina hemsidor så att de listas högre upp på sökresultatsidorna.

 2. Meta-taggar
  Det kan vara bra att ha META-taggar på din sida, detta gör att sökmotorerna lättare kan hitta din sida.

 3. Söktjänstregistrering
  Registrera din sida till många söktjänster. Detta gör så att de hittar din sida.
  OBS: Jag rekommenderar att du har META-taggar på din sida innan du registrerar sidan till söktjänsterna. Då kan de hitta den lättare. Har du inte META-taggarna kan du ju alltid ändå registrera din sida, men registrera den gärna en gång till när META-taggarna är på sidan.

 4. Bannerbyten
  Du bör även gå med i några bannerbyten som erbjuder att visa din banner (en bild som representerar din hemsida) mot att du visar deras banner. Om du visar deras bild för 2 besökare (kan vara samma besökare 2 gånger) visar de din banner för 1 besökare. Vissa bannerbyten är generösare än så och visar din annons t.ex. 4 gånger om du visar deras 5 gånger. Kolla vilka som är bäst enligt ditt tycke.

 5. Gästböcker
  Ett annat sätt är att skriva i andras gästböcker och där sätta in en länk till sin sida. För att få en gästbok själv, kolla på min avdelning med erbjudanden ("Gratistjänster"/"Erbjudanden").
  Tänk bara på att inte göra inlägg där du bara skriver något i still med "besök min hemsida!", utan skriv något vettigt och artigt så att ditt inlägg inte raderas av sajtägaren. Dessutom blir ägaren till gästboken gladare och kanske besöker din sajt mer än en gång, om du gör ett trevligt inlägg.

 6. Forum
  En annan mycket effektiv metod är att vara aktiv i ett forum (en anslagstavla på nätet där man kan diskutera olika ämnen) och för varje inlägg man gör avslutar man detta med sitt namn och adressen till sin hemsida.
  Det är mycket(!) viktigt att tänka på att man inte SPAM:ar, dvs bara gör ett inlägg i still med "besök min hemsida!".
  Svara istället på andras frågor och var allmänt trevlig så blir inte bara du, utan även din sida snabbt populär bland de som besöker forumet.
  Detta var ett av de effektivaste sätten jag använt mig av. Genom att hjälpa andra på ett positivt sätt i olika forum fick inte bara jag bra feedback, utan även JavaScript.nu fick ett gott rykte i de forum jag befann mig i. Det forum JavaScript.nu har kan ju vara ett ställe för dig att hjälpa andra som behöver hjälp med sin sida, och på det sättet få din egen sida mer populär.

 7. Skicka mail
  Ett annat bra sätt är att skicka brev till folk med hemsidor som handlar om samma sak som din sida och fråga om de vill länka till din sida. Vissa kräver att du länkar tillbaka till deras sida, och om detta är fallet, skapa en "länksida" där du länkar tillbaka till alla som länkar till din sida.
  Jag har en sådan länksamling under "sponsorer".
  Där länkar jag till alla sidor som länkar till mig. Både jag och dem som finns listade där får flera besökare av detta länkbyte.

 8. Låt hela världen få veta
  Berätta för dina kompisar om din sajt. Be dem besöka den och om de har hemsidor länka till den. Detta är det första du kan göra när du inte har några besökare alls.
  Tänk dock på att inte skicka SPAM! Dvs, reklam om din sida till personer du inte känner. Detta anses av många som högst oförskämt och ger din sida dåligt rykte!
  Skicka ett(!) brev till dina nära och kära om du vill, fast inte mer.

 9. Nöjda besökare
  För att få besökarna att återvända bör du ha mycket(!) innehåll och dessutom uppdatera sidan ofta, inte en gång om året.
  Du bör ha en snygg layout, trevligt språk och respektera dina besökare. Tvinga dem inte att skriva i din gästbok eller klicka på dina annonser. Din sida är till för dina besökare, dessa måste trivas.
  De flesta som kommer till JavaScript.nu hittar inte hit för första gången, utan det är besökare som återvänder eftersom de varit nöjda med vad de funnit här.
  Självklart kan inte alla uppskatta en sajt, fast ju fler som gör det, desto fler kommer tillbaka till den.
  Tips om hur du får en bra layout finner du under menyn layouttips.
  Kom även ihåg, nöjda besökare har en tendens att vilja länka till din sajt eller rekommendera den för andra. Detta är ett väldigt bra sätt att öka antalet besökare.

 10. Ha ett nyhetsbrev
  Meddela dina besökare om när din sida uppdateras genom ett nyhetsbrev. Skicka inte ut nyhetsbrevet för ofta, för då tröttnar folk. Skicka inte heller ut brev till folk du inte känner, vilket kallas SPAM och ger din sida dåligt rykte.
  Har du inte redan ett nyhetsbrev kan du gratis registrera dig för ett nyhetsbrev hos JavaScript.nu's tjänst Cgi4Free.

 11. Det är inte räknaren som räknas
  Det kan låta lustigt att säga det, men det är inte räknaren som räknas. Jag har sett många personer som postat adressen till sin sida i gästböcker, forum etc., bara för att man ska trycka på länken så att deras räknare ska öka med ett. Det är ok att publicera adressen till sin hemsida på olika ställen, men inte om man bara postar ett inlägg som "besök min sida"-inlägg, bara för att ett par personer ska komma till ens hemsida. Detta kallas SPAM och är inte ett effektivt sätt att få fler besökare. Visst, om du gör detta kanske du märker att din räknare stigit med fem besökare. Fast är det detta som är det viktiga? Då kan du väl lika gärna trycka på reload fem gånger, eller varför inte femtio gånger, på din sida. Är inte detta lika meningsfullt?
  Vill du få en sida som håller långsiktligt måste(!) dina besökare vara nöjda med den. SPAM försämrar ditt rykte enormt.
  Du får inte heller några besökare som kommer tillbaka om du SPAM:ar. Det skulle alltså vara effektivare för dig att bara trycka på reload femtio gånger än att SPAM:a. Eller varför inte ta fram en fuskräknare som börjar på tusen besökare?
  Tänk på detta! Vill du få en hemsida som är omtyckt och besöks av många ska du lyda tipsen som finns listade här ovan. De ger besökare som vill besöka din sida. Om de sedan är villiga att bookmarka din sida och besöka den igen kan jag omöjligt veta, det är helt enkelt upp till dig som webbmaster att göra en tillräckligt bra sajt som får besökarna att vilja återvända - om och om igen.

 12. Till sist...
  Du kände väl till att du kan ha din hemsida publicerad på JavaScript.nu's startsida?
  Detta kan hjälpa din sida att få många besökare om du redan nu har en bra sida som intresserar folk.Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]