Till Startsidan

HUR MAN TJÄNAR PENGAR PÅ SIN HEMSIDA

Hur tjänar man pengar på sin hemsida?
Att tjäna pengar på internet är något många försökt med. Eller rättare sagt, väldigt många har försökt, men de flesta har gått bet på detta.
Antingen kan man starta ett företag som Boxman, Boo eller Dressmart och försöka göra miljoner i vinst, eller så kan man göra det som allt fler privatpersoner som har en hemsida har försökt göra.
Sätta upp en annons på sin sida och på det sättet försöka tjäna en kosing.
Denna sida handlar om hur du med en hemsida kan få pengar genom att sätta upp en annons på din sajt.

Jag har skapat ett flertal hemsidor sedan början av 1997 och genom detta lärt mig hur otroligt svårt det är att få besökare att komma till sin sajt.
Vem har inte skapat en hemsida utan att ha drömt om att en dag ha ett imperium på nätet med hundratals, tusentals eller kanske hundratusentals besökare om dagen. Och då vill man ju förstås också få betalt för mödan. Inte sant?

Nåväl, vart ska man börja?
Till att börja med. Nej - du blir inte en ny Bill Gates. Du kommer inte heller att kunna bada i pengar genom att sälja annonsplats på nätet. Fullt så enkelt är det inte. Fast har du en bra sajt, har lust att börja tjäna pengar och inte minst tålamod så kommer du inom kort att börja motta checkar från partners runt om på webben.
Jag ska på denna sida ge dig tips om hur du ska göra.

Har du redan nu en sajt, med åtminstone ett någorlunda stort besöksantal så har du gått mer än halva vägen.
För att börja tjäna pengar på din sida behöver du bara följa dessa steg.


 1. Skaffa sponsorer
  Det viktigaste, och första, du måste göra för att tjäna pengar på din sajt är självklart att skaffa någon som är villig att betala pengar till dig - en sponsor.
  Det i särklass bästa alternativet för dig som bor i Sverige är TradeDoubler.
  Dessa betalar pengar till dig då dina besökare trycker på dina annonser och/eller när besökaren gör något på annonsörens sajt. Att registrera sig är gratis och tar bara någon minut. Om du vill bli medlem nu, samtidigt som du läser denna artikel, så ska du:

   Bli medlem hos TradeDoubler
  1. Fyll i din e-mail här bredvid.
  2. Tryck på "Go!"-knappen (ett nytt fönster öppnas).
  3. Ett e-mail med din kod skickas till din e-mail-adress.
  4. Kolla din mail nu och fyll sedan i koden du fått i fältet "Lösenord" längst upp i det nyöppnade fönstret.
  5. Tryck på "Logga in"-knappen.
  6. Färdigt! TradeDoubler är nu din sponsor och kommer att betala pengar till dig om du har en annons på din sajt.
     
   Varför du bör bli medlem?
  • Det är gratis.
  • Du väljer vad för slags annonser du vill använda.
  • Du får en HTML-kod att klistra på din sajt, dvs, du behöver inte ha kunskaper inom HTML.

  Redan medlem i TradeDoubler?
  Även om TradeDoubler är marknadsledare inom branchen så finns det även andra bra företag som man också bör testa och få sig en uppfattning om. Jag själv är medlem hos såväl TradeDoubler, Double och Google Adsense och kan rekommendera dem allihopa. Double har väldigt många många likheter med TradeDoubler och är liksom TradeDoubler ett svenskt företag som verkar i Sverige.
  Samtliga företag visar annonser på svenska och har sajter på svenska och svensk kundsupport. Pengarna betalas ut månadsvis genom att du anger vilket bankkonto du vill ha pengarna insatta på. Google erbjuder även att skicka en check istället för att betala till ditt bankkonto om du skulle föredra detta.
  Google Adsense är en tredje annonsör som jag också tycker är värd att registrera sig hos. Google skiljer sig från TradeDoubler och Double på så sätt att du inte måste bestämma vilken annons du vill visa på din sida. Du bara kopierar och klistrar en bit kod till din hemsida och dina besökare kommer få se annonser som är relevanta till din hemsida. Handlar din hemsida om bilar så känner Google av detta och visar annonser relaterade till bilar på din hemsida.
  Alla dessa företag är gratis att registrera sig hos och har inga som helst förpliktelser. Man kan alltså registerar sig för att bara kolla vilka annonser dem har och sedan välja att inte visa några annonser på sin sida.
  Så vilket företag ska du välja? TradeDoubler, Double eller Google Adsense? Svaret är att det inte går att veta vilken som betalar bäst fören du har prövat alla tre. Hemsidor inom vissa brancher tjänar mer på Google Adsense medan andra brancher kan tjäna betydligt mer med TradeDoubler eller Double. Själv använder jag alla tre företagen då dem kompletterar varandra väldigt bra och det alltså leder till att jag kan öka mina inkomster genom att inte bara visa annonser för ett enda företag. Mitt tips till nybörjare som inte annonserat tidigare på sin hemsida är att registerar sig för alla tre företagen och antingen testa att annonsera för all tre på en gång eller testa en vecka var och därefter se vilket företag som betalade bäst. Dels så lär du dig mer om företagen och vilka annonser dem kan erbjuda, men ännu viktigare är att du redan efter 1-2 veckor kan se vilket företag som betalar bäst för just din sida. Genom att välja rätt annonsör kan man i många fall mångdubbla sina inkomster, utan att öka antalet annonser som man visar på sin sida.
  Du kan registrera dig hos respektive företag här:

  • TradeDoubler
  • Double

  Vill du så kan du redan nu registrera dig på sidorna ovan för att invänta ditt välkomstbrev från dem samtidigt som du fortsätter att läsa denna artikel.

 2. Vad får man betalt för?
  I vissa fall betalar sponsorer per visning, i andra fall per klick.
  Dvs, antingen får du betalt bara du visar en annons för dina besökare, oavsett om besökaren besöker länken eller inte. I andra fall kan avtalet säga att du får betalt per klick, dvs du får inte betalt om din besökare endast kollar på annonsen, utan endast om besökaren trycker på den.
  Andra sätt som finns är att få betalt per "avslut" eller per "lead". Ett "avslut" är att du får en viss summa pengar om din besökare trycker på annonsen och sedan handlar något på annonsörens sajt. Eftersom detta inte händer så ofta, så är summan man får för ett avslut relativ stor.
  Ett "lead" är ungefär samma sak som ett "avslut", fast besökaren gör inget som kostar pengar. Besökaren kanske besöker annonsörens sajt och gör en sökning, blir medlem, skickar ett vykort eller liknande. Du får för detta en hyfsad slant.
  Vad du får för respektive tjänst är givetvis olika, fast några exempel kan vara:
  • Visning - Detta alternativ ges endast mycket stora sajter med tusentals besökare dagligen, förvänta dig inte få betalning på detta sätt om du inte dagligen har ett par tusen besökare. Summan kan variera och ligger oftast mellan 5 till 10 öre/visning.
  • Klick - Detta är det vanligaste sättet för mindre sajter. Här är betalningen ca 1 kr per klick.
  • Lead - Betalningen här beror på vad besökaren måste göra. Måste han bara göra en sökning på sajten får man några kronor, måste han däremot bli medlem på sajten kan man få 3-15 kr.
  • Avslut - Detta är det man får absolut mest för. Å andra sidan är det inte ofta besökaren besöker en sajt och gör något som kostar pengar. Man får betalt efter vad sajten säljer. Ibland får man betalt i procent (dvs, köper besökaren något dyrt på sajten får du bra betalt, köper han/hon något billigt blir det mindre betalt). Procentsatsen ligger ofta runt omkring 5%. Ibland får du en fast summa om besökaren gör ett köp. Det kan vara allt ifrån 20 till över 100 kr. Som sagt, ju dyrare tjänster annonsörerna säljer, ju större tendens har de att betala mycket.
  Kom ihåg att alla priser är ungefärliga, fast de absolut flesta annonsörer ligger på dessa nivåer.

 3. Få dina besökare att besöka annonserna
  För att du ska få betalt och upprätthålla ditt samarbete med annonsören så krävs det att annonsören är nöjd. Svårare är det inte.
  Se till att du sätter annonserna högt upp på sidan på ett positivt sätt så att besökarna lockas att besöka annonsörerna. Får annonsören många besök så blir annonsören nöjd och fortsätter sitt samarbete med dig.
  Påminn gärna dina besökare om att du får betalt om de besöker dina annonser. Vill dina besökare stödja din sida, så besöker de dina annonser. Detta brukar vara ett bra sätt att stödja sidor man gillar. Gillar t.ex. du som besökare denna sida och besöker annonsörerna som finns på denna sida så uppmuntrar detta givetvis mig som sidskapare att komma med många stora uppdateringar.
  Detta fungerar extra bra om du har en ideell sida, t.ex. en fotbollklubbs hemsida. En text som "Stöd ABC:s fotbollklubb, tryck på annonsen nedan!" kan lätt mångdubbla antalet klick på dina annonser.
  Alltså, se till att stödja sidor du själv gillar på detta sätt och se till att själv ha en sida folk vill stödja med annonsbesök.
  En sak som är viktig att tänka på är att inte använda sig av trick som "För att besöka denna sida måste du besöka min annons". Många annonsörer avslutar omedelbart sitt samarbete med dig om de upptäcker dig med detta.
  Det bästa sättet är istället att exponera annonserna på ett fördelaktigt sätt på dina sidor, helst längst upp på sidorna.
  Och avslutningsvis. Det finns många som genom åren på olika sätt försökt komma på sätt att på olika sätt "fuska" och tjäna pengar. Ta ett gott råd: Sådant lönar sig inte. Detta är inte bara ett lagbrott (bedrägeri) som är moraliskt förkastligt, utan det kommer att upptäckas och du kommer inte få något betalt.
  Det är redan, tack vare sajterna som dem jag rekommenderat ovan, lätt att tjäna pengar på sin hemsida. Oavsett antalet besökare på din hemsida så kommer du snart se att man tjänar betydligt mer pengar än man tror per besökare. Har du så mycket som låt oss säga 10 besökare om dagen så räcker detta för att tjäna en hundralapp varje månad. Var nöjd med detta och jobba med att få fler besökare till sidan, så ska du se att du snart börjat tjäna än mer pengar.
  Kom ihåg, dina annonsörer är dina samarbetspartners, värna om dem därefter!

 4. Få besökare till din sajt?
  Nu kommer det svåraste. Att få besökare till din sajt. För att tjäna pengar behöver du inte ha många besökare, fast ju fler du har desto mer tjänar du. Svårare är det inte. Mitt tips är att du registrerar dig hos TradeDoubler redan nu (hur du gör står beskrivet ovan), och sedan går genom mina marknadsföringstrix som beskriver hur du lätt och kostnadsfritt ökar antalet besökare på din sajt.


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]