Till Startsidan

FÅ EN EGEN DOMÄN

Är du intresserad av att köpa en egen domän?
JavaScript.nu visar dig hur du lätt kan köpa en egen domän.
Vi börjar dock med att kolla på vad en domän är för något.

Vad är en domän?
En domän är kort sagt en internetadress. JavaScript.nu är en domän. www är underdomänen (subdomain) och .nu är toppdomänen.

Kan vem som helst köpa en domän?
Ja, alla kan köpa en domän, såväl privatpersoner som företag.
Detta gäller oavsett om du vill ha en .com, .net, .org, .nu eller .se-domän.
Tidigare fick endast aktiebolag och större, rikstäckande föreningar köpa .se-domän, men detta gäller inte längre, utan vem som helst får köpa .se-domän.

Vad kostar en domän?
Det finns inget fast pris för vad en domän kostar, precis som det inte finns ett fast pris på vad en liter mjölk kostar.
Priset på en domän beror på vad du vill ha för domän (.com, .nu etc.) och av vem du köper domännamnet. Olika återförsäljare av domännamn tar olika priser för domännamn, så kolla flera olika sajter för prisuppgifter innan du köper domän.

Alltså, när jag betalat avgiften är allt klar och jag kan skicka upp min hemsida.
Nej, inte alls. Du köper domänen. Inget mer. Låt oss säga att du köper www.DittNamn.com. Om du senare testar med att skriva in adressen så står det att servern inte kan hittas. Du äger domänen - men inte mer!
Att bara köpa domänen kan vara bra då du t.ex. bara vill ha namnet (alltså vill äga domänen), för att kanske senare själv använda det eller för att kanske sälja vidare det en dag då det blivit värdefullt.

Jag vill att besökaren kommer till min hemsida från domänen.
Då måste du antingen ha webbforwarding eller en webbserver med fast internetuppkoppling. En webbserver med fast internetuppkoppling behöver du lyckligtvis inte själv äga, utan det finns många webbhotell som kan ordna detta åt dig. Fast det kostar givetvis också. Priset varierar kraftigt mellan olika webbhotell. Dyrast är dock inte alltid bäst. Uppkopplingens bandbredd och driftsäkerheten är saker bland mycket annat som avgör priset på webbhotellet. Priset blir dock sällan mindre än 500-1'000 kr om året. Ofta är priset mer än så. Dessutom måste du ju köpa själva domänen, det måste du givetvis också betala.

Finns det inget billigare sätt?
Jodå, för de som inte är villiga att betala fullt så mycket för ett webbhotell så finns en budgetvariant - webbforwarding.
Webbforwarding är att när någon besöker ditt domännamn så kommer besökaren till din vanliga hemsida, där du har den nu. Dvs, låt oss säga att du redan har en hemsida som du gratis har hos någon server, och du vill köpa domänen www.DittNamn.nu. Då kan du beställa webbforwarding.
När besökaren besöker www.DittNamn.nu så flyttas han över till din sida. Du får alltså inget hemsideutrymme för din hemsida, utan du får så att besökarna kommer till din sida. Vart din sida ligger spelar ingen som helst roll. Den kan såväl ligga hos en gratistjänst som en betaltjänst. Du kan också i många fall välja att www.DittNamn.nu är en frame-sida där din sida finns i en stor frame. Då syns www.DittNamn.nu i adressfältet hela tiden, istället för din vanliga adress. Ibland kan man även få skapa en egen sida på sitt domän så att www.DittNamn.nu innehåller en hemsidefil, fast man får då inte mer än just den sidan. Den sidan kan man sedan skapa som man själv vill.

Jag har bestämt mig. Jag vill köpa en domän. Vad ska jag göra?
Det beror på vad du vill ha för domän. Nedan visas vart du kan köpa olika domän:
.com, .org, .net - NetworkSolutions.com (f.d. Internic.net)
.nu - NuNames.nu
.pp.se, .se - nic-se sköter registreringen, som måste göras via ett auktoriserat ombud.
Hos Alldomains.com kan du registrera webbforwarding för väldigt många olika domän.
För den som vill ha ett webbhotell tillsammans med sitt domännamn så kan jag rekommendera att man även läser denna sida.

Jag vill köpa en webbforwarding. Hur gör jag?
Jag ska beskriva, steg för steg, hur du för $89.95 (ca 750 kr) kan köpa en .nu-domän med webbforwarding.

    Saker att tänka på:
  • Det kostar $89.95 för att äga en nu-domän och få webbforwardingstjänst i två år. När dessa två år har gått måste du varje år betala $14.95 för webbforwarding och $30 för domänadressen (avgiften för domänadressen kan även betalas för mer än ett år om så önskas, mer info längst ner på sidan). Du förbinder dig inte till något annat än $89.95-avgiften då du först registrerar dig. Alla betalningar därefter är frivilliga och du blir meddelad i god tid via e-mail då det blivit dags att betala någon ny avgift (som du alltså själv avgör huruvida du vill betala eller inte).
  • Du betalar med kort - välj mellan Visa, MasterCard, EuroCard, Discover & American Express.
  • Besöker någon www.DittNamn.nu så kommer han till din sida, eller så är www.DittNamn.nu en sida du själv skapat, eller så är det en frame-sida med din riktiga sida i en stor frame - du bestämmer själv.
  • Du får inte hemsideutrymme för din hemsida, förutom en enda sida som du skapar själv eller är en frame.
  • Alla brev som skickas till [VadSomHelst]@DittNamn.nu kommer till den e-post-adress du bestämmer. En avsändare kan alltså skicka brev till DittNamn@DittNamn.nu, webmaster@DittNamn.nu, abc@DittNamn.nu etc, och brevet kommer till den e-post-adress du bestämmer, t.ex. en hotmail-adress.
  • Du kan senare, utan kostnad, ändra vart dina mail ska gå och hur den sida du har på www.DittNamn.nu ska se ut.
  • www.DittNamn.nu kan stavas hur som helst med gemener och VERSALER. www.DittNamn.nu är alltså detsamma som www.DITTNAMN.nu eller www.dittnamn.nu.
    Bli ägare av domänen på 9 lätta steg? (kostar $89.95)
  1. För att registrera dig så måste du först kontrollera att din adress är ledig, dvs att ingen annan person har köpt domänen före dig.
    Börja med att besöka nunames.nu.
  2. Fyll i den adress du vill ha. Fyll inte i http:// eller www i början. Dvs, vill du ha adressen http://www.DittNamn.nu, fyll då i DittNamn.nu.
  3. Efter att du fyllt i adressen, tryck på "Go".
  4. Om det domännamn du valt är ledigt så kommer det att stå på skärmen "Congratulations! The Web address domännamnet.nu is still available!". Om det inte är ledigt så får du upp meddelandet "Sorry, domännamnet.nu is already in use.".
    Om namnet är upptaget, testa med att fylla i ett nytt domännamn i fältet tills du hittat ett ledigt domännamn.
  5. Om det namn du valt är ledigt så trycker du på knappen Register domännamnet.nu.
  6. På sidan du nu kommer till väljer du hur många år du vill köpa ditt domännamn. De priser jag angivit på denna sida utgår från att du väljer två år, fast du kan givetvis välja fler år om du vill. Priset för två år är $60. Strunta i andra eventuella fält och tryck på "Next" (fälten längre ner på sidan ska du strunta i, låt dem vara orörda).
  7. Fyll nu i alla fält med korrekt information och välj "Instant Web" ($89.95 om du valt två år).
    Kontrollera att allt är rätt ifyllt, inte minst domännamnet som visas längst upp på sidan!
  8. Tryck på "Next -->".
  9. Du är nu ägare av en .nu-domän. Grattis! Du kan, vanligtvis, börja använda domänen redan nästa dag. Du kommer även att få lite information skickad till din e-post-låda.
För att sedan redigera den sida du får, gå till medlemsdelen och skapa din sida. Här kan du även ändra vart dina brev ska skickas utifall du byter din nuvarande e-post.

När sedan två år har gått blir du meddelad att du måste betala en ny webbforwardingsavgift och avgiften för ditt domän igen. Du betalar då, om du vill, $44.95 ($30+$14.95) (vill du så kan du passa på att betala för flera år istället och får då lite rabatt, se nedan). Detta är en avgift som måste betalas varje år efter de två första åren. Detta blir du också meddelad om i god tid. Du omregistrerar ditt domän på nic.nu's hemsida under renew. Du väljer själv för hur länge du vill betala domänen: 1 år ($30), 2 år ($60), 5 år ($100) eller 10 år ($200). När du för första gången registrerar dig (som jag beskrivit ovan) för $89.95 ($60+$29.95) så har du alltså betalat för domänen i två år ($60 = $30+$30) och för webbforwarding i två år ($29.95 =~ $14.95+$14.95).







Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]