Till Startsidan
JavaScript.nu / Perl-kurs / Hello World-script

LÄR DIG ATT PROGRAMMERA PERL
Hello World-script

Liksom HTML-dokument måste börja med <HTML> måste alla Perl-dokument börja med adressen till serverns Perl-tolk. I många fall ligger den på /usr/bin/perl. Vet du inte vart din servers Perl-tolk ligger och denna adress inte fungerar för dig bör du kontakta din serveradministrator (eller i många fall, ännu lättare, läsa FAQ-sidorna för webbhotellet). Utan detta längst upp i scriptet så kommer inte scriptet att fungera.
På detta sätt kan ditt Perl-script se ut:
#!/usr/bin/perl

print "Content-type:text/html\n\n";     #Detta får du inte glömma
print "Hej Världen!\n";
print "Detta är mitt Perl-script =)";
#!/usr/bin/perl talar om att adressen till Perl-tolken är /usr/bin/perl. Observera att det står #! i början av raden.
print "Content-type:text/html\n\n"; är en http-header som gör så att det som skrivs ut med print skickas till besökaren. Utan detta skickas inget till besökaren. Observera att raden slutar med semikolon (;). Alla rader i Perl, med undantag från kommentarer, subrutiner, loopar, if-satser etc., måste sluta med semikolon. Glömmer du detta så får du fel.
#Detta får du inte glömma är en vanlig kommentar motsvarande HTML's <!-- --> eller många andra språks //. Alla kommentarer börjar med #.
print "Hej Världen!\n";
print "Detta är mitt Perl-script :)";

Detta skickar detta till webbläsaren:
Hej Världen!
Detta är mitt Perl-script :)

Observera \n, som gör ett radbyte. Tänk på att \n gör ett radbyte i texten som skickas ut, ska du i ett HTML-dokument ha ett radbyte måste du givetvis skriva ut <BR>. Om du skriver ut hela din text utan \n så skickas allt till webbläsaren på en lång rad, vilket visserligen ofta fungerar perfekt, fast för besökaren ser HTML-koden till sidan helt knasig ut.
Skulle jag här skriva ut texten som jag gjort med scriptet blir resultatet:
Hej Världen! Detta är mitt Perl-script :)

Skulle jag inte ha med \n i scriptet ovan skulle utskriften bli:
Hej Världen!Detta är mitt Perl-script :)

Observera att det inte finns något mellanrum mellan Världen och Detta. \n i vårt första script ser helt enkelt till att HTML-koden blir snyggare och att det blir en ny rad i HTML-koden så att det verkligen blir ett mellanrum mellan den första och andra raden som skriver ut text.

Vill du testa programmet?
Spara bara scriptet ovan till notepad, spara som MittForstaScript.pl (eller något annat) och skicka upp med FTP-programmet, inställt på ASCII.
Nu startar du bara filen MittForstaScript.pl så visas texten du fyllt i. (Tänk på att då inga taggar finns på sidan som du får så visar de flesta webbläsare texten som ren text, dvs du kommer att se \n som radbyten. Detta sker givetvis inte då du skriver ut en hel HTML-sida med taggar.)


[Perl guiden] - [Till kapitel 3]


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]