Till Startsidan

JavaScript.nu recenserar Netscape 6


Så, äntligen har den släppts, webbläsaren vi alla väntat på i flera år. Och som uttrycket säger: Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Fast frågan är om det stämmer. Är Netscape 6 så bra som Netscape själv lovat, eller har de förlorat webbläsarkriget mot huvudkonkurrenten Microsoft?

JavaScript.nu har laddat ner, testat, dokumenterat och recenserat Netscapes 6 för att se om den håller vad den lovat.

När man ska ladda ner Netscape 6 laddar man först ner ett litet program på endast 209 kb. Detta är endast själva Setup-filen där man anger vilka delar av Netscape man vill ladda ner. Vill man ha hela paketet måste man ladda ner 16'519 kb, nöjer man sig dock med så få komponenter som möjligt kan man få ner paketet till endast 5'442 kb.
Att paketet är så litet är givetvis bra.


När du väl laddat ner alla komponenter blir du ombedd att registrera dig som en användare. Väljer du att registrera dig blir du medlem hos Netcenter och får därmed tillgång till alla tjänster Netcenter erbjuder, t.ex. e-mail (namn@netscape.net), kalender, horoskop etc.
På detta sätt hoppas Netscape på att öka antalet medlemmar och därmed besökare till sin sajt. Själva Netscape 6 länkar via sina menyer till olika tjänster på sin sajt, så även detta ska locka allt fler till just Netscapes sajt - hoppas man.
Om du inte vill registrera dig behöver du dock inte registrera sig.


När du väl startar Netscape möts du av en sida som kortfattat visar vad som är nytt i Netscape och vilka fördelar Netscape har. Det du som användare först kommer lägga märke till är den fullkomligt nya designen Netscape har fått och att det finns en "My Sidebar"-meny till vänster av skärmen. Denna meny kan givetvis tas bort om man så önskar.
Andra nyheter är att menyerna, såväl de som finns längst upp som de som finns längst ner på skärmen, länkar till olika sajter på Netscape.com. Med undantag från att en länk inte fungerade fungerade de flesta länkar fint.
Jag personligen tycker dock inte det finns någon större mening med alla dessa "inbyggda länkar" och den färdiga bookmark-strukturen som är fylld med länkar. Vill jag ha information om något föredrar jag att söka mig fram till det, istället för att använda Netscapes länktips. Fast detta är givetvis en smaksak, och vill man så kan man alltid dölja menyraden och ta bort de bookmark:ade sidorna.

En väldigt bra nyhet är att man radikalt förenklat hanteringen av kakor på sin hårddisk. Man går in i den så kallade "Cookie Manager" där man kan se vilka kakor man har på sin dator. Man kan givetvis läsa av all information så som när kakan försvinner, vad kakan heter, dess innehåll, vilken server som sparat den, om den sparats under en säker anslutning etc.

Förutom denna nyhet har Netscape tagit efter Explorer 5 och gör det möjligt för webbläsaren att minnas dina koder till olika login. På detta sätt slipper du knacka in din kod varje gång du ska logga in någonstans.

Så vad är då slutbetyget för Netscape 6? Är det flip eller flop?
Nja, först och främst, detta är ännu bara en första "Preview Release", så programmet är fullt av mindre buggar, som dock med jämna mellanrum smått går en på nerverna.
Dessa kommer (förhoppningsvis) tas bort inför den slutliga versionen, och då kommer Netscape 6 vara avsevärt bättre än denna tidigare version.
Fast frågan är fortfarande, vad är bäst - Explorer 5 eller Netscape 6?
Tyvärr, måste jag nog säga att Explorer är bättre.
Explorer har fler funktioner, är snabbare och är så pass integrerat med Windows att Netscape kommer få det tufft att få tillbaka den ställning de en gång haft.
Även om Netscape 6 inte helt är en flopp, tvärtom, den har en hel del gott att erbjuda, så vinner den inte slaget mot Explorer.

Om du nu är intresserad av att ladda ner Netscape 6, tänk på:

  • Den version jag har testat under denna recension var en BETA-test, den slutgiltiga versionen har nu släppts och har många (högst betydande) förbättringar gentemot den version jag testade.
  • Om du tänkt använda webbläsaren som din standardläsare, dvs. använda Netscape 6 istället för den webbläsare du nu har, överväg ditt beslut noga. Många sidor på nätet är skapta på ett sådant sätt att Netscape inte klarar av att visa sidan som den ska.
  • Mitt råd är: Vill du ladda ner och testa programmet, gör det, fast ha kvar din nuvarande webbläsare. Givetvis kan man installera Netscape 6 utan att avinstallera ett eventuellt Netscape 4.
För att ladda ner Netscape 6, besök Netscape's hemsida.


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]