Till Startsidan
JavaScript.nu / JavaScript-kurs / If, else, confirm()

LÄR DIG SPRÅKET JAVASCRIPT
If, else, confirm()

I min tredje del av min JavaScriptkurs så ska du lära dig hur man kan få fram en ruta med en fråga där alternativen är OK och Cancel.

För att se hur en sådan ruta kan vara ska du trycka här.

Ett sådant, inte alltför användbart script, kan man lätt skriva genom att skriva:

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!--

confirm("Tryck på OK eller Cancel.");

//-->
</SCRIPT>
Detta script gör så att en ruta med en OK- och en Cancel-knapp dyker upp.
Vad är då detta script bra för? Jo, man kan faktiskt göra så att det händer olika saker beroende om man trycker på OK eller Cancel.

Ett sådant exempel finns här.

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!--

if (confirm("Är du en kille?\n OK = Ja!; Cancel = Nej!"))
{
alert("Det ante mig ;)");
}
else
{
alert("Jaså, det var ju kul ;)");
}

//-->
</SCRIPT>
Ok, vad är nu detta. Det ser ut som att vara komplicerat, men är egentligen väldigt simpelt (lätt för mig att säga ;) ). Låt mig lära dig vad det betyder med steg-för-steg-metoden.

IF kommer ju från engelskan och betyder om, vilket också stämmer i detta fall där man frågar om man trycker på OK eller Cancel. Hur som helst kan jag också passa på att berätta att if är ett av dataspråkens vanligaste kommandon.
Men låt oss hålla oss till detta JavaScript, där if har meningen om man trycker på OK eller Cancel.

CONFIRM har du ju lärt dig tidigare, det sa ju till webbläsaren att en ruta med en OK- och en Cancel-knapp skulle dyka upp. Att det står \n i scriptet betyder att det ska bli ett radbyte. Detta gäller alltid i JavaScript, \n = radbyte.

Nu ser du att det står ett {. Vad betyder nu detta? Jo, som du ser finns det även ett }, vilket avslutar {.
ALLTSÅ ska det alltid finnas lika många { som }, precis som man i HTML har lika många < som >, även om det inte är samma sak.

Efter ett if (med "tillbehör" (= parenteserna som jag också gjort röda)) ska alltid ett { komma (egentligen behövs det inte, men eftersom det inte på något som helst sätt försämrar scriptet och det blir lättare att se allt så skriver jag alltid ut { och }), vilket säger vad som ska hända OM man gör en viss sak, i detta fall OM man trycker på OK (att trycka på Cancel betyder ju att man vill avbryta processen och då händer inte det som står mellan { och }).
Tycker du att det är svårt att förstå?
Låt mig säga rakt på sak lite förenklat, om man trycker på OK så ska det som står mellan { och } hända. Observera att det kan stå olika saker mellan { och }, jag har valt att göra en alert-rad.

ELSE betyder annars på engelska och betyder att ANNARS ska webbläsaren göra... (det som står mellan { och }).
I vårt fall så säger vi att OM man trycker på OK så ska det mellan { och } inträffa, ANNARS ska det mellan { och } inträffa.

Liksom jag skrev en alert-rad mellan { och } (det som kommer upp om man trycker på OK) så skriver jag en alert-rad mellan { och } (det som kommer om man trycker på Cancel).Nu kan du fortsätta min JavaScriptkurs genom att hoppa fram till nästa kapitel.


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]